De werkgroep Snellen

De werkgroep Snellen, die sinds 1981 bestaat, houdt zich bezig met de studie van de kleinere vlinders, microvlinders of microlepidoptera.
Deze sectie of afdeling maakt deel uit van de Nederlandse Entomologische Vereniging, een vereniging die zich specialiseert in insecten. Per 2025 kent de werkgroep 147 leden.


De sectie is aanvankelijk opgericht om de microlepidopterologie in Nederland een extra impuls te geven, maar tegenwoordig heeft het de taak om geïnteresseerden met elkaar in contact te brengen en ook het gerichte wetenschappelijke werk een podium te bieden. U kunt daarbij denken aan de taxonomie, collecties, moleculair onderzoek, genitaaldiagnostiek en zoek- en kweektechnieken. Leden maken ongelimiteerd gebruik van elkaars expertise, waarbij kennis over soorten en determinaties in binnen- en buitenland wordt gedeeld.


In de 25 jaar dat de sectie bestaat, hebben enkele leden monumentale werken geschreven, voor onder meer de series "Microlepidoptera of Europe", "World Catalogue of Insects", "Fauna Entomologica Scandinavica", "Moths and Butterflies of Great Britain and Ireland" en "Die Lepidopterenfauna der Rheinlande und Westfalens".
Ter illustratie, dat ook specialisten met internationale deskundigheid de groep vertegenwoordigen.


Impressie van de bijeenkomsten in Natuurcentrum Amersfoort.

In het voor- en najaar wordt een bijeenkomst georganiseerd, waarbij amateurs, gevorderden maar ook (taxonomische) specialisten vertegenwoordigd zijn. Gebeurtenissen op het gebied van onderzoek, faunistische mededelingen (inclusief nieuwkomers voor de fauna) en gast- of themalezingen vullen het programma.
De verslaglegging vindt plaats in het kleine tijdschrift Franje. Leden zijn ook vrij om korte artikelen te schrijven voor het tijdschrift. Franje heeft een ISSN nummer en zij wordt verstrekt aan diverse (entomologische) bibliotheken.

Snellen is feitelijk het "clubhuis" voor ieder, jong of oud, beginner of gevorderde, die zich interesseert in kleinere vlinders en die hier meer over wil leren en delen.

SAMENWERKING EN MOGELIJKE FUSIE MET MACRO-SECTIE "TER HAAR"

Snellen werkt al nauw samen met de sectie Ter Haar, die zich richt op de grotere nachtvlinders (macro’s). De secties delen het gezamenlijke orgaan Franje en organiseren jaarlijks, meestal in juni, een gecombineerde weekendexcursie: de Snellen-Ter Haar excursie. Dit evenement biedt leden van beide secties een unieke gelegenheid om gezamenlijk de natuur in te gaan.

De sectiebesturen van Ter Haar en Snellen onderzoeken in 2024-2025 of een fusie naar één nachtvlindersectie mogelijk en wenselijk is. Het onderscheid tussen macro- en microvlinders is arbitrair en niet gebaseerd op wetenschappelijke criteria. Daarnaast zijn veel leden van beide secties lid en nemen zij deel aan zowel de activiteiten van Ter Haar als die van Snellen.

In 2024 is besloten om in 2025 bij wijze van proef alle bijeenkomsten van beide secties gezamenlijk te houden. In het najaar van 2024 vond al een eerste gezamenlijke bijeenkomst plaats, die door de leden positief werd ervaren. Het komende jaar zullen de gezamenlijke bijeenkomsten worden voortgezet. In het voorjaar van 2026 zullen de secties tijdens afzonderlijke vergaderingen een definitief advies uitbrengen over een mogelijke samenvoeging. Een fusie is in het verleden al eens overwogen, met als belangrijkste argument het arbitraire onderscheid tussen macro’s en micro’s. Toch hebben de sectiebesturen, met instemming van de leden, destijds besloten beide secties zelfstandig voort te zetten.



De gescheiden structuur werd als praktisch ervaren, onder andere omdat afzonderlijke bijeenkomsten ervoor zorgen dat alle leden de kans krijgen om aan het woord te komen en er geen groter onderkomen nodig is. Het lopende onderzoek naar een mogelijke fusie geeft de besturen en leden opnieuw de kans om samen te bepalen welke structuur het beste aansluit bij de behoeften en wensen van beide groepen..



Wie was de legendarische Snellen?
Bent u benieuwd wie de legendarische Snellen was, naarnaar onze werkgroep is vernoemd? Lees verder...



Home | Contact | © Afdeling Snellen van de Nederlandse Entomologische Vereniging.